Meteen naar de inhoud
haptotherapeut
Later word ik.. Haptotherapeut?!

Over mij

Geen alledaags beroep en toch helemaal mijn vak: Haptotherapeut. Ik neem je graag mee in wie ik ben, waar ik vandaan kom en in waar ik nu sta. Ook vertel ik je wat de haptonomie daarin voor mij betekend heeft. Aansluitend nog de tekst van een leuk krantenbericht over mij in de Meppeler Courant (2022).

Veiligheid
Van kinds af aan neem ik al veel verantwoording op mijn schouders en zorg ik voor anderen. Vooral als het gaat over veiligheid, zorgde ik dat de sfeer goed bleef. Echt mijn kwaliteit. Ik was (en ben) hier heel goed in geworden. Ondertussen voelde ik mezelf verre van veilig. Dat liet ik alleen niet merken. Voor de ander was ik die stoere, sterke Marcel waar je op kon bouwen. Ik werd er om gewaardeerd. Dat voelde goed en het klopte natuurlijk ook. Van binnen voelde het vaak anders. Daar worstelde ik in mijn eentje mee. Hulp vragen was geen optie. Met mijn problemen wilde ik de ander niet belasten. Angst, boosheid, schaamte en verdriet loste ik zelf op. Ik liet het niet zien en nam geen ruimte om het te voelen.

Ik was heel goed geworden in het voldoen aan de verwachtingen van anderen en had dan niet meer helder: wat wil ik zelf eigenlijk? Ook was ik bang voor het oordeel van anderen als ik andere keuzes wilde maken. Vaak koos ik dan pas veel te laat voor wat ik zelf wilde.

Schaamte
Hard werken was me op het lijf geschreven. Het voelde goed, het leverde ook waardering op. Ook als het niet (meer) goed voelde, buffelde ik door. Het maakte dat ik op jonge leeftijd tegen een forse burn-out aan liep. De grens van het kunnen negeren van mijn gevoelens was duidelijk bereikt. Mijn lijf protesteerde meer en meer. Het was een hele stap, hulp vragen terwijl ik tot dan toe dacht het zelf op te moeten lossen. Ik schaamde mij ervoor. Ik ben tot op de dag van vandaag blij dat ik toch naar een haptotherapeut ben gestapt en om hulp heb gevraagd.

Door de gesprekken en de aanraking ging alles stromen van binnen en dat wat er niet mocht zijn, kreeg ruimte. Hier was het zaadje geplant voor herstel en nieuwe keuzes. Mijn gevoelens onderdrukte ik niet langer en ik ging mezelf beter begrijpen. Ik leerde voor mezelf te zorgen, mijn angst en verdriet te delen. Ook leerde ik dat ik niet alles alleen hoef te doen en dat het geen schande is als iets niet lukt. Dat ik dan om hulp mag en kan vragen. Dat ik nee mag zeggen, ook als mijn omgeving andere verwachtingen heeft. Dat ik terug mag komen op eerdere keuzes en dat sfeer en veiligheid niet alleen mijn verantwoordelijkheid is. Dat ik mezelf mag laten zien, gewoon zoals ik ben.

Ik herstelde volledig van de Burn-Out en landde weer met beide voeten op de grond. In de jaren daarna besloot ik een sprong te wagen. Ik nam ontslag en begon aan mijn loopbaan bij de politie, waar ik 15 jaar met veel plezier heb gewerkt. Het vak was mij als ‘veiligheidsexpert’ op het lijf geschreven. Mijn passie in het politiewerk lag na verloop van tijd vooral in mijn neventaak als coach. Dat zorgde dat ik op zoek ging naar een vak waarin ik mijn passie in het begeleiden van mensen verder kon ontwikkelen. Dit gecombineerd met mijn fascinatie voor de haptonomie maakte dat ik het op een dag gewoon wist: ‘ik word haptotherapeut!’ Daarom dook ik nog een keer de studieboeken in en studeerde af als haptotherapeut bij Synergos in Amersfoort. Ondertussen is mijn werk bij de politie verleden tijd en werk ik met veel plezier in mijn haptonomie praktijk in Meppel.

 

Kenmerkend aan mij (wat anderen zeggen)
Veelzijdig, daadkrachtig, verantwoordelijk, geduldig en creatief. Ik krijg mensen mee, wek vertrouwen en straal rust uit.

Waar ik van geniet
Mijn gezin, muziek, dans, film, reizen en de natuur. Helemaal in mijn element op Vlieland, daar ben ik dan ook vaak en graag te vinden.

haptonomie
In mijn element op Vlieland

Mijn (recente) ervaring op een rijtje
Haptotherapeut binnen mijn eigen praktijk in Meppel
Haptotherapeut binnen SynergosPraktijk in Amersfoort
Docent, Synergos haptonomie opleiding
Teamontwikkeling voor bedrijven, (sport)teams, groepen (vanuit haptonomie)
Trainingen/Workshops: Vitaal met haptonomie, De-escalerend handelen, Balans voor jonge ouders, Go with the Flow
Vrijwilligersprojecten in Ecuador en Peru: weerbaarheidstrainingen voor kansarme 
kinderen
Training van politie in Peru van aanhoudings- en verdedigingstechnieken

Meppeler Courant 2022 (door Joyce Smits)

‘Mensen helpen, daar ligt mijn passie’

Marcel Boomsma: „De balans tussen denken en voelen moet er zijn.”

 Marcel Boomsma is zelfstandig haptotherapeut in Meppel

Meppel – „Toen ik ongeveer 25 jaar was, ben ik naar een haptonoom geweest, omdat ik worstelde met mijn eigen gevoel. We hebben weinig gepraat, alleen al de aanraking maakte veel los. Door mijn lijf te onderzoeken, kwam er verdriet los. Het ging om het verlies van een dierbare. Wat dat verlies ten diepste met mij deed, had ik weggestopt en kreeg nu de ruimte. Daar was ik zó blij mee, want het maakte veel duidelijk. Ondanks dat het veel pijn deed, knapte ik ervan op. Het was een fascinerende ervaring.”

Marcel Boomsma heeft plaatsgenomen op een stoel in zijn praktijkruimte aan het Zuideinde in Meppel. Bij aankomst staat de deur wijd open, de ontvangst is hartelijk. Ruim zeven jaar geleden begon hij als zelfstandig haptonoom en in 2019 werd hij haptotherapeut. Dit alles na eerst een carrière tussen de keukens bij Boer Staphorst en vervolgens vijftien jaar als politieagent in Meppel en omstreken. Haptonomie staat voor de ‘wet van het gevoel’. Haptotherapie is de therapeutische begeleidingsvorm van de haptonomie.

Het gesprek, de aanrakingen, de oefeningen en op deze manier de ontdekking naar wat er in een lijf speelt, zijn de tweede natuur van Boomsma geworden.

„Ik sta open voor een ander als hij of zij het lastig heeft of iets wil leren. Ik denk dat dat een kwaliteit van me is. Zo heeft ieder zijn of haar eigen kwaliteit. Dat anderen zich bij mij veilig voelen, herken ik ook uit mijn periode bij de politie. Ook daar hoorde ik dat van collega’s. Dat is denk ik een grote kracht van me. Het gaat erom dat je in staat bent je te verbinden met de ander, zodat je samen naar het probleem kunt kijken. Hoe ik was als politieagent? Streng doch rechtvaardig. Ik had moeite met boetes uitdelen. Ik zocht altijd naar een mogelijkheid om in gesprek te gaan. Maar er lag druk op de cijfers, daar worstelde ik mee.”

Burn-out

„Ik ben op de keukenafdeling van Boer in Staphorst begonnen. Daar werd ik na verloop van tijd teamchef. Destijds liep ik tegen een behoorlijke burn-out aan. Ook daar heeft de haptonoom me enorm bij geholpen. De uiteindelijke switch van de keukens naar de politie is een gouden greep geweest. Ineens wist ik het: ik wil bij de politie. Ik wilde mensen helpen, brandjes blussen, daar lag mijn passie. Juist mijn ervaring bij de politie helpt mij nu als haptotherapeut. Het heeft me gevormd tot een mens die weet wat er speelt en het heeft me stevig gemaakt. Soms kan ik de actie wel missen en als ik sirenes hoor, kom ik altijd een beetje omhoog uit mijn stoel. Ik zou het zo weer op kunnen pakken.”

Boomsma werd geboren in Groningen en zat in Havelte in militaire dienst. De liefde bracht hem in Meppel. Nee, terug naar Groningen staat bij Boomsma niet op zijn verlanglijstje. „Meppel is leuk en gemoedelijk. Dat heb ik als politieagent ook ervaren. Ik ga weleens terug naar Groningen, maar dan vind ik het na een paar uurtjes ook wel weer genoeg. Dan ga ik lekker weer naar Meppel!”

Omdat bij de politie Boomsma’s kwaliteiten als coach steeds vaker werden ingezet, zocht hij een richting om zijn passie in het begeleiden van mensen verder te ontwikkelen. Hij koos voor een studie tot haptotherapeut en haalde zijn diploma bij Synergos in Amersfoort. Inmiddels heeft hij in zijn Meppeler praktijk al een lange lijst aan mensen mogen ontvangen.

Aanraking tussen therapeut en cliënt zijn een belangrijk aspect van de behandeling. „Wat ik hier kan bieden, is even dichtbij komen. Dan kunnen we samen kijken waar de kansen in het dagelijks leven liggen. Ik kijk mee.

Onderdrukte gevoelens en emoties kunnen leiden tot fysieke klachten. Dit kan gebeuren als je ze wegstopt. Soms komen mensen die bij mij komen in contact met iets wat ze jaren niet hebben gevoeld. In je lijf en geest ligt van alles opgeslagen. Het is een heel pakketje dat je kunt voelen en meebewegen. En het is zo dat het één meer is ontwikkeld dan het andere. Sommigen raad ik ook aan om juist iets minder te voelen, want de balans tussen denken en voelen moet er zijn. Doordat ik samen met mijn cliënt de taal van zijn of haar lijf onderzoek, leert diegene zichzelf beter begrijpen. Het biedt mogelijkheden om te zien waar kansen op groei of herstel liggen.”

Open uitstraling

Marcel Boomsma heeft een opvallend open uitstraling en een positieve kijk op het leven. Met deze blik kijkt hij graag met anderen mee. „Als iemand een andere bril opzet, hoeft hij nog geen ander mens te worden. Je kunt met veel bij me terecht, van ernstige trauma’s tot seksueel misbruik. Ik denk tegelijk dat het goed is met meerdere disciplines samen te werken. De kern is je bewust te maken van iets wat onbewust aanwezig is. Het gaat niet om: wat moet er beter of wat moet er anders. Stel dat iemand maar niet tot stilstand kan komen. Je kunt hem of haar zich ervan bewust laten worden dat er iets onder die gejaagdheid kan liggen. Angst bijvoorbeeld. Als je die angst herkent, kun je van daaruit ook een andere beweging maken.”

„Of ik moe ben van een dag vol behandelingen achter elkaar? Na zeven afspraken kom ik juist meestal vitaal thuis. Je moet er wel ervaring in opdoen als je echt contact krijgt met iemand. In extreme situaties en bij heftige emoties kan ik heel rustig blijven. Ik doe dit nu vanaf 2014 en ik heb er nooit spijt van gehad om voor mezelf als haptotherapeut aan de slag te gaan. Het is snel

gegaan en veel mensen weten me te vinden. Mensen komen hier via de huisarts of vinden me door mijn website. Ik denk dat toch ook veel mond-tot- mondreclame belangrijk is, daar heb ik geluk mee. Het is mooi dat ze komen. Ja, van heinde en verre. Zelfs uit Leeuwarden en Amersfoort. Ze zullen toch wel tegen elkaar zeggen: bij hem moet je zijn!,” lacht Boomsma.
„Vaak krijg ik van cliënten te horen: ik wist niet dat ik dit kon. Dat ik zoveel kan door bewust te voelen. Mensen ervaren dat ze zich kunnen openen en kunnen sluiten. En daarmee invloed hebben op hun leven. Voelen is en blijft de ingang.”